maandag 11 mei 2009

lezing Hans Smeekes in "De Drie Boekjes"
Gusta van Strijen schreef op haar weblog http://leeflicht.web-log.nl/lichtleven/:

Gisteren was Hans Smeekes, de schrijver van het indrukwekkende boekje Thuiskomen, over zijn ervaringen als vrijwilliger in een Hospice, aanwezig in boekhandel De Drie Boekjes hier in Den Helder. Er waren maar drie mensen op af gekomen, waaronder Uw blogster. Het bleek niet erg dat het gezelschap klein was, want nu was er een informele sfeer, waarin gepraat, gevraagd, geantwoord en voorgelezen werd. Ik ken Hans al een poosje en weet dat zijn verhalen de moeite waard zijn, net als zijn levensvisie als boeddhist.
Er zijn veel mensen, die heel veel gemist hebben, maar ik realiseer me dat op een mooie zaterdagmiddag, met stralend weer, de focus niet direct bij dood en een hospice ligt. De hospicevrijwilligster die wel kwam, beaamde de verhalen die Hans had geschreven en herkende vrijwel alles. Ook dat dood en sterven dermate waardevol kunnen zijn, ook voor degenen die erbij mogen zijn, dat het aandacht verdient en niet zo weggeduwd moet worden als in deze maatschappij gebeurt. De meesten wensen zich niet te realiseren dat degene met wie ze nu zo leuk praten,  ook morgen weg kan zijn en zijzelf net zo.
Niet eng, niet zwartkijken, gewoon nuchter aanvaarden dat de dood al in het leven ligt besloten, zodat  je er maar beter mee op goede voet kunt komen te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten