zondag 10 mei 2009
Hans Smeekes, zo’n 30 jaar woonachtig in Limburg en momenteel  in Moorveld, is geboren op 22 februari 1947 in Baarn. Hij behaalde in 1965 het diploma HBS-B aan het RK-Lyceum in Hilversum. Hij wilde aanvankelijk journalist worden, maar het schrijverschap moest even wachten. Er was eerst een andere weg te gaan. Hij beschouwt zichzelf als een kat met vele levens. Van boekhouder tot kastelein, van kunstschilder tot stervensbegeleider.

In de fase dat hij zich begon te verdiepen in het boeddhisme, overleden in zes weken tijd zijn geliefde broer, diens vrouw en zijn vader. En die interesse en verdieping hebben hem erg geholpen. Omdat in het boeddhisme het reflecteren en mediteren op het fenomeen vergankelijkheid heel belangrijk is. Dat alles voorbij gaat, dat dat de natuur is van de dingen. Zoiets als de seizoenen. Een cirkel zonder begin of eind.

De beroemde 11e van de 9e in het jaar 2001 staat mede goed in zijn geheugen gegrift, omdat dat precies de dag is, dat hij voor het eerst in een hospice aanwezig was.

Hij is vervolgens zijn ervaringen daar gaan opschrijven, daarbij mede zijn talent voor schrijven ontdekkend en ontwikkelend. Gestimuleerd door het enthousiasme in zijn naaste omgeving.

Aangemoedigd door die positieve reacties, zijn die verhalen nu gebundeld en uitgegeven. 

Om met zijn eigen woorden te spreken: dood gaan is weliswaar een doodgewone zaak, maar toch ook weer heel bijzonder en verschillend voor eenieder, omdat we nu eenmaal allemaal uniek zijn. En dat sterven zoiets is als thuiskomen. Vandaar de titel.

Het boek geeft een verrassende lichte kijk op een ogenschijnlijk zwaar onderwerp, waarbij items  als licht, humor, luisteren, respect en stilte steeds aanwezig zijn.


Het boek kost 15 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel in de regio of via de e-mail:                         hansenfifi@gmail.com

De uitgever is: i.publishing in Eijsden. ISBN 978-90-9023204-1.


“Dit is literatuur, fraaie metaforen.”

“Hans, je komt over als een boeddhistisch journalist.”

“Ik heb het in één keer uitgelezen, ik kon niet meer stoppen. Zeer mooi geschreven, boeiend, een vlotte pen. Ik herken je in je schrijfstijl.”

“Ik vind het zeer herkenbaar. Zoals je het opschrijft herken ik je: vriendelijk, zachtaardig, met humor, betrokken.”

“Je bezit werkelijk de gave om deze toch “zware” onderwerpen op een ongelooflijk “lichte” manier te beschrijven. Al lezende krijg je een gevoel van harmonieuze eenheid tussen de begrippen leven en dood.”

“Het laat een groot troostend gevoel achter t.a.v. een weg die we allemaal eens moeten gaan ...dank hiervoor.”

“In het boek zijn een aantal poëtische toevoegingen van grote schoonheid terug te vinden. Tevens is het rauw, onverhuld, realistisch, vertederend en overal loopt de boeddhistische draad doorheen.”

“Je bent erin geslaagd iets heel teers en kostbaars vorm te geven.” 

“ Het is mooi om de intimiteit van de dood zo even te mogen meemaken.

   

                                   Aanbevelenswaard voor iedereen, want dood gaan we allemaal.”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten